Melkerhei
Ambacht, duurzaamheid en de smaak van vroeger
Een boerderij waar alles in kringlopen draait
Op de boerderij draait alles rond korte keten en circulaire landbouw. Dat betekent dat er niets verloren gaat en dat alles wat de boerderij voortbrengt, zoveel mogelijk binnen de eigen kringloop blijft. “Onze koeien voeden zich met gras en gewassen die we zelf telen, en de mest gaat terug naar het land. Maar onze circulaire aanpak gaat nog verder: we maken bijvoorbeeld gebruik van nevenstromen uit de industrie, zoals perspulp van de suikerfabriek in Tienen, een voedzaam en duurzaam bijproduct dat anders zou worden weggegooid. Onze koeien zetten dat weer om in melk—de perfecte kringloop.” Dit circulaire denken is een bewuste keuze, maar ook een noodzaak in de moderne landbouw. |
“We willen efficiënt omgaan met grondstoffen en vermijden dat we voeders van de andere kant van de wereld moeten invoeren. Wat we hier lokaal kunnen gebruiken, heeft altijd de voorkeur.”
- Pieter
“Het mooiste moment is als een klant onze kaas proeft en zegt: ‘Dit is echt de smaak van vroeger.’’
- Pieter
Gelukkige koeien, betere melk
Bij Melkerhei bepaalt de koe haar eigen ritme. “Onze koeien kunnen zichzelf laten melken wanneer ze dat willen, zonder dat wij ze onder druk zetten.” Daarnaast is er een koeborstel waar de dieren zich tegen kunnen schuren, en wordt hun natuurlijke gedrag zo veel mogelijk gerespecteerd. “Een gelukkige koe geeft betere melk, zo simpel is het.” Als er geen financiële beperkingen waren, zou Pieter nog een stap verder willen gaan. “Nu gaan onze koeien ongeveer zes uur per dag naar buiten. Als het kon, zou ik ze 24 uur per dag laten grazen. Maar dat zou de melkproductie zo hard laten dalen dat het financieel niet haalbaar is.” |